NOTICIAS

La Maleta de Portbou

«Escenes de Filosofia i Teatre. Les nits de La Maleta i La Perla» 2019

Pots consultar  el programa i comprar les entrades aquí.

Il·lustració © Esperança Rabat


Benvolguts amics,

donades les circumstàncies i després d’haver-ho reflexionat a fons, els dos equips que organitzem aquest festival hem decidit anul·lar la funció del divendres, 18 d’octubre i repartir el programa entre avui, dijous 17 i dissabte 19.

Als que teníeu comprada l’entrada de divendres ja us l’estan tornant.

Esperem que pugueu venir avui i dissabte.

L’Equip de La Maleta de Portbou i La Perla 29


REPROGRAMACIÓ PER DIJOUS I DISSABTE I VENDA D’ENTRADES

Venda d’entrades: compra aquí les entrades en línia.
També podràs comprar-les a la taquilla mitja hora abans.

Preu de l’entrada: 12 € per dia

DESCOMPTE ESPECIAL PER A SUBSCRIPTORS
Si ets subscriptor de La Maleta de Portbou, et descomptem 2 euros del preu de l’entrada. Escriu a info@lamaletadeportbou.com i et donarem l’enllaç de compra exclusiu per als nostres subscriptors.

DESCOMPTE ESPECIAL PER A ESTUDIANTS
Dissabte, els estudiants tenen 2 euros de descompte:  estudiants de batxillerat, universitaris, de postgrau, i també els alumnes de l’ESCOLA EUROPEA D’HUMANITATS.

Informació pràctica:

Bar del teatre obert durant tot el festival.

Es pot entrar i sortir del recinte lliurement entre una activitat i una altra.

Hi haurà una parada de la llibreria La Central venent llibres sobre els autors i els assumptes que es tracten al festival.

 

La difusió de pantalles de tota mena en la vida privada i pública de la gent significa també un control molt més capil·lar de les nostres existències, tant en el camp econòmic i ideològic, certament, però també, i aquesta és una forma de control menys cridanera o escandalosa però igualment totalitària, en l’afectiu. La hipersocialització a què estem exposats destrueix la intimitat, perquè tota experiència personal només sembla tenir sentit en la mesura en què pugui exhibir-se i, així, rebre a canvi de l’exhibició emocional una legitimació pública, o sigui l’aprovació del cercle massificat de les amistats. D’aquesta manera, venem els nostres sentiments en un mercat (les anomenades xarxes socials) que des dels centres del poder econòmic-polític està minuciosament orientat i predeterminat i configura el que la gent ha d’admirar i desitjar o no (o sigui, comprar i votar). Molt encertadament s’ha definit com a ‘capitalisme afectiu’ la penetració de la lògica del mercat en l’esfera més íntima dels sentiments.

Aquest nou i totalitari conformisme dels afectes, que destrueix els fonaments íntims de la personalitat, té com a conseqüència una vivència generalitzada de confusió emocional que converteix una de les experiències més naturals, íntimes i entranyables, o sigui l’amor, en un enigma, o sigui un laberint de sentiments, quasi sempre contradictoris, en el qual el risc de perdre’s i fracassar és molt elevat. Sempre hi ha hagut, per descomptat, codis de conducta sentimental, socialment dirigits per la religió, l’art o la literatura, però el projecte de civilització que anomenem modernitat implicava una fonamentació personal i íntima de l’amor: el subjecte, si estima de debò, ho fa modernament, a pesar o en contra de tota reglamentació externa a ell. Aquesta il·lusió d’independència subjectiva i autonomia afectiva era necessària perquè el desig pogués expressar-se com a amor envers una altra persona. Avui dia assistim a la formació i difusió planetària de la il·lusió oposada: que només a través del reconeixement social i l’aprovació pública el desig pot percebre’s i legitimar-se com a amor.

El canvi de rumb en els models d’afectivitat és tan radical i tan absent del debat polític que sobrevola la qüestió de l’alienació emocional com si no existís, que sembla útil dedicar a l’amor, en les Escenes de Filosofia i Teatre, unes jornades de reflexió que s’articularan en tres capítols: els dos primers dedicats a interrogar el nostre passat per aclarir el que s’ha entès per amor al llarg dels segles, en la literatura i la filosofia, i el tercer dedicat a albirar, en la mesura del possible, el que ens oferirà el futur. En la primera jornada s’explorarà l’univers femení escoltant veus d’escriptores que han expressat (de manera exemplar) la seva experiència de l’amor. En la segona, s’explorarà l’univers masculí teatralitzant moments especialment significatius de la teorització sobre l’amor a Occident. En la tercera s’analitzaran testimonis filmats d’experiències actuals que, més enllà dels gèneres, ens permetin entreveure la direcció a la qual apunta, en allò afectiu, la nostra civilització.

Raffaele Pinto, comissari d’ «Escenes de Filosofia i Teatre ’19»


PROGRAMA


17:30 Obertura portes

18:00 Entrevista
Scrivere per amore
Raffaele Pinto i Josep Ramoneda entrevisten Imma Monsó

19:00 Pausa

19:15 Peça teatral
La veu de les dones
Selecció de lectures de Raffaele Pinto i posada en escena d’Oriol Broggi.
Amb Clara Segura i Fina Rius.

19:45 Pausa

20:00 Escena
La república de l’amor
Direcció: Oriol Broggi
Text de Raffaele Pinto
Amb Nora Navas, Clara Segura, Oriol Broggi, Jordi Figueras, Xavier Ruano, i Josep Sobrevals.

20:30 Pausa

20:45 Tertúlia
La raó de les dones
Amb Victoria Cirlot, Enric Puig Punyet, Marta Segarra i Brigitte Vasallo.

22:00 Pausa

22:15 Sceneggiata
«El amor venía en mulo» o quan cantes una ranxera
Direcció: Oriol Broggi
Col·laboració de Maria Cabrera i Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic.
Amb Clara Segura, Jordi Figueras, Xavier Ruano, Marc Serra i Josep Sobrevals.

23:00 Concert
Joan Garriga.


COMPRA L’ENTRADA AQUÍ17:30 Obertura portes

18:00 Sceneggiata
Che cos’è l’amore?
Direcció: Oriol Broggi
Cançó de Viniccio Capossela.
Amb Nora Navas, Clara Segura, Jordi Figueras, Carol Rovira, Xavier Ruano, Marc Serra i Josep Sobrevals.

17:40 Pausa

18:45 Entrevista
Un nou amor
Raffaele Pinto entrevista Mercedes de Francisco

19:45 Pausa

20:00 Peça cinematogràfica
Los jóvenes y el malestar afectivo 
Projecció del documental de Marco Rossano (2017) (18’)

20:30 Tertúlia 
Més enllá del gènere 
Amb Yaiza Berrocal, Nemrod Carrasco, Cèlia Nadal, Marco Rossano i Carlota Subirós.

22:00 Pausa

22:15 Sceneggiata
Menteix-me, digue’m que m’estimes
Direcció: Oriol Broggi
Música de la pel·lícula de Johnny Guitar
Amb Clara Segura, Jordi Figueras, Guillem Rodríguez, Xavier Ruano, Marc Serra i Josep Sobrevals


COMPRA L’ENTRADA AQUÍ


CRÈDITS

Direcció: Josep Ramoneda i Oriol Broggi
Comissari: Raffaele Pinto
Director d’escena: Oriol Broggi

Ponents: Yaiza Berrocal, Nemrod Carrasco, Jaume Casals, Victoria Cirlot, Mercedes de Francisco, Eva Illouz, Imma Monsó, Cèlia Nadal, Enric Puig Punyet, Marco Rossano, Marta Segarra, Carlota Subirós i Brigitte Vasallo.

 Intèrprets: Maria Cabrera, Jordi Figueras, Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic, Nora Navas, Fina Rius, Guillem Rodríguez, Carol Rovira, Xavier Ruano, Clara Segura i Josep Sobrevals.

Il·luminació: Paula Miranda
Projeccions: Francesc Isern
Regidors: SaraFarré i Marc Serra
Tècnics: Juan Boné, Roger Blasco
Atenció al públic: Ailin Migliora
Il·lustració: Esperança Rabat
Vídeo: La Rectoria
Traducció: Simultània

Una coproducció de La Perla 29 i La Maleta de Portbou. Revista de Humanidades y Economía
Amb el suport de la Fundació Banc Sabadell.
Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

La Perla 29 som: Blanca Arderiu, Gina Barbeta, Silvia Barrera, Juan Boné, Oriol Broggi, Lídia Figueras, Juli Macarulla, Anna Madueño, Lucca Migliorucci, Anna Novell, Arnau Planchart, Bet Orfila, Irene Oriach, Cesc Pastor  i Marc Serra.

 La Maleta som: Marta Bartolomé, Júlia Castells, Esperança Rabat, Josep Ramoneda i Joan Tarrida.


Horari:
Dj 17, de 18:00 a 00:00 h
Dv 18, de 18:00 a 00:00 h
Ds 19, de 16:30 a 00:00 h

S’obriran portes 30 minuts abans de començar l’activitat i el bar romandrà obert de forma continuada.


PONENTS

Yaiza Berrocal Guevara. Graduada en Estudis Literaris i guionista. Ha treballat en cinema i ficció televisiva per a RTVE. Amb Marco Rossano i Raffaele Pinto treballa en un projecte documental participatiu del qual El malestar afectivo és una part.

Oriol Broggi. Director artístic de La Perla 29. Llicenciat en Dramatúrgia i Direcció Escènica per l’Institut del Teatre. També ha cursat estudis d’Imatge i So, entre d’altres. Va ser director del Centre Dramàtic de Terrassa de 2003 a 2005 i del Centre d’Arts Escèniques de Terrassa fins al desembre de 2006. Ha rebut diversos Premis Butaca pels seus espectacles. És Premi Ciutat de Barcelona per Natale in casa Cupiello i per Luces de bohemia i per la gestió de la Nau de Llevant de la Biblioteca de Catalunya.

Nemrod Carrasco. Professor de filosofia a la Universitat de Barcelona i cofundador de l’espai de pensament crític Crisi. Responsable de l’assessorament filosòfic de la sèrie de televisió Merlí. Autor de nombrosos articles en revistes especialitzades.

Jaume Casals. Filòsof. Doctor en Filosofia (Universitat Autònoma de Barcelona, 1984). Rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) des de 2013. Catedràtic de Filosofia del Departament d’Humanitats de la UPF i membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans.

Victoria Cirlot. Catedràtica de Filologia Romànica a la Facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i directora de l’Institut Universitari de Cultura en aquesta universitat.

Mercedes de Francisco Vila. Psicoanalista, AME de l’Escola Lacaniana de Psicoanàlisi del Camp Freudià a Espanya i membre de l’Associació Mundial de Psicoanàlisi. Docent i coordinadora del NUCEP i de l’Institut del Camp Freudià. Presidenta de l’Escola Lacaniana de Psicoanàlisi del Camp Freudià a Espanya en el període 2000-2002. Autora de diversos estudis, entre els quals destaca el volum Un nuevo amor (Grama, Buenos Aires, 2012).

Eva Illouz. Sociòloga, professora de Sociologia i Antropologia a la Universitat Hebrea de Jerusalem. Ha impartit classes a l’École des Hautes Études en Sciences Sociales de París i a la Universitat de Princeton.

Imma Monsó i Fornell. Professora i escriptora. Algunes de les seves novel·les i premis obtinguts són: No se sap mai (Ed. 62, 1996), guardonada amb el premi Tigre Juan; Com unes vacances (Tusquets en castellà i Ed. 62 en català, 1998), premi Prudenci Bertrana i premi de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Va obtenir el premi Ciutat de Barcelona pel recull de contes Millor que no m’ho expliquis (2004), els premis Salambó, Terenci Moix i Maria Àngels Anglada per Un home de paraula (2006) i el premi Ramon Llull (2012) per La dona veloç. Col·labora als diaris El País i La Vanguardia.

 Cèlia Nadal Pasqual. Investigadora en literatura a la Università per Stranieri di Siena, llicenciada en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra i màster en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament per la mateixa universitat, on també s’ha doctorat.

Raffaele Pinto. Professor de Filologia Italiana a la Universitat de Barcelona. Les seves principals línies de recerca són les literatures italiana i romànica medievals, i la teoria literària (amb especial atenció a les relacions entre literatura i cinema i entre literatura i psicoanàlisi). Entre les seves publicacions destaquen: Dante e la cultura letteraria moderna (Champion, 1994) i Poetiche del desiderio. Saggi di critica letteraria della modernità (Aracne, 2010).

Enric Puig Punyet. Escriptor i doctor en Filosofia (UAB-ENS París). Director del Centre de Creació La Escocesa i impulsor d’institutinternet.org i d’Enter Fòrum, trobada internacional sobre les repercussions socials de l’ús d’internet.

 Josep Ramoneda. Periodista, filòsof i escriptor. Director de la revista d’humanitats i economia La Maleta de Portbou i de l’Escola Europea d’Humanitats. Col·laborador habitual del diari El País, la Cadena Ser i el diari Ara. Director de diverses col·leccions d’assaig i president d’Edicions 62. Va ser director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) entre els anys 1989 i 2011 i president de l’Institut de la Recherche et de l’Innovation (IRI) de París (2009-2014).

Marco Rossano. Sociòleg visual i director de documentals. Doctor en Sociologia per la Universitat de Barcelona. Diplomat en Direcció Cinematogràfica pel Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya.

Marta Segarra. Catedràtica de Literatura Francesa i d’Estudis de Gènere a la Universitat de Barcelona i directora de recerca al Laboratoire d’Études de Genre et de Sexualité (LEGS) del Centre National de la Recherche Scientifique francès.

Carlota Subirós. Directora teatral, dramaturga i traductora. Llicenciada en Direcció Escènica i Dramatúrgia (Premi Extraordinari de l’Institut del Teatre 1997) i en Filologia Italiana (Premi d’Honor de la Universitat de Barcelona, 2001).

Brigitte Vasallo. Escriptora, formadora, activista LGTB i feminista. Col·laboradora de Catalunya Ràdio, Pikara Magazine, elcritic.cat i La Directa, entre altres mitjans. La seva primera novel·la va ser PornoBurka. Ha participat en Un esforç més (Bellaterra, 2013), Relatos marranos (Pol·len, 2015), Combatir la islamofobia (Icaria, 2015), (H)amor (Contintametines, 2015) i Más allá de lo imposible (Txalaparta, 2015).


Clica a la imatge per veure el vídeo resum d’Escenes de Filosofia i Teatre 2018.


COMPARTIR EN:

FacebookTwitter

ARCHIVO DE NOTICIAS